Universitat Rovira i Virgili (URV)

 

 

La Universitat Rovira i Virgili (URV) és una universitat pública creada el 1991 i situada a Tarragona (Espanya), amb centres a Tarragona, Reus, Vila-seca, Tortosa i el Vendrell. La universitat consta de 6 campus, 7 facultats, 3 escoles tècniques i 2 escoles universitàries, en les quals vora 1500 professors i investigadors imparteixen títols a més de 11.000 estudiants universitaris i de 1500 estudis de postgrau. La URV ofereix 59 estudis de grau, 53 de màster, i 25 de doctorat, en totes les àrees de coneixement: ciències, ciències de la salut, ciències socials i jurídiques, enginyeria i arquitectura, arts i humanitats. Forma part del Campus d’Excel·lència Internacional Catalunya Sud (CEICS), una agregació integrada per la URV i per altres centres públics de recerca en ciència i tecnologia, a més d’hospitals i d’associacions empresarials, que tenen com a eix principal l’atenció als àmbits prioritaris alineats amb les fortaleses socioeconòmiques del seu entorn.

El caràcter investigador de la URV sobresurt en moltes àrees, amb especial èmfasi en química, informàtica, arqueologia, turisme, enologia, energia, economia, dret i educació. Així ho confirmen les dades ja que, a partir del 2018, la URV va publicar 1400 articles WoS/SCOPUS i va rebre prop de 25M€ de finançament, més de dos terços dels quals provenien de convocatòries competitives. Les activitats d’ensenyament, de transferència de coneixement i d’investigació han estat reconegudes per The Times Higher Education Rank 2020, que va classificar la URV entre les 600 millors universitats del món i com la 75a universitat amb menys de 50 anys d’antiguitat. El rànquing CMTS Leiden 2018 també va classificar l'impacte de la investigació de la URV com el 25è entre les universitats europees.

Dins la URV, el grup CRISES és un dels principals grups de recerca europeus en matèria de seguretat i privacitat. Des de la seva formació el 1994, CRISES ha passat a estar format per més de 20 membres. La missió del grup CRISES està centrada en la creació de tecnologies que concilien la seguretat, la privadesa i la utilitat dels sistemes d’informació, i els seus camps d’investigació aborden problemes de seguretat de la informació relacionats amb el xifrat i l’anonimització de dades, la ciberseguretat, la privadesa, la protecció de drets d’autor i la GDPR. Manté una associació amb la Càtedra UNESCO en Privacitat de Dades i amb el Centre de Transferència de Tecnologia Industrial Cristech. El grup té un llarg historial d’excel·lència científica, i en un període de 30 anys ha produït 268 articles de revista ISI-JCR, 352 ponències de conferència, 59 capítols de llibre, 30 tesis de doctorat defensades, i 21 conferències organitzades, a més de 6 patents industrials concedides. També ha signat 30 contractes, i ha participat en 75 projectes de recerca, 13 dels quals s’han desenvolupat en programes de finançament del marc europeu.